Rijbewijs faq vragen hulp Rijbewijs faq vragen hulp Rijbewijs faq vragen hulp Rijbewijs faq vragen hulp

Dronken achter het stuur, rijden zonder rijbewijs, vluchtmisdrijven...
Strengere regels voor zware verkeersinbreuken: tot verdubbeling van straf bij recidive!

Nieuws - 24/01/2018, bron: http://www.nieuwsblad.be

De Kamercommissie Infrastructuur heeft woensdag het licht op groen gezet voor strengere straffen voor dronken rijden, rijden zonder rijbewijs, vluchtmisdrijf en recidive. Ze keurde een wetsontwerp goed van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en Mobiliteitsminister François Bellot (MR). De tekst moet nu nog langs de plenaire Kamer passeren.

Eén van de bedoelingen van de wettekst is duidelijkheid te scheppen in de aanpak van recidive. Wie herhaaldelijk zware inbreuken pleegt, zoals dronken rijden en rijden tijdens een rijverbod, kan de straf zien verdubbelen.

Vluchtmisdrijf

Ook voor vluchtmisdrijf gaan de maximumstraffen omhoog. Voor vluchtmisdrijf zonder gewonden, kan de straf oplopen tot 6 maanden gevangenisstraf en/of een boete tot 2.000 euro. Indien de bestuurder een slachtoffer gewond achter laat, loopt de straf op tot 3 jaar gevangenisstraf en/of een boete tot 5.000 euro. Wanneer er een dode viel bij het ongeval, wordt de maximumstraf bepaald op 4 jaar en/of een boete tot 5.000 euro. De bestuurder zal bij een vluchtmisdrijf met gewonden of doden zijn rijbewijs minstens drie maanden verliezen.
Strengere regels voor zware verkeersinbreuken: tot verdubbeling van straf bij recidive
Een alcoholslot. Foto: BELGAIMAGE

Dronken rijden

De wettekst voert ook strengere straffen in voor alcohol achter het stuur, nog steeds één van de voornaamste killers op onze wegen. Bij een hoge concentratie alcohol (vanaf 1,8g/l) kan, als alternatief voor de intrekking van het rijbewijs, een verplicht alcoholslot worden opgelegd. Dat slot kan de overtreder voor één tot drie jaar of zelfs definitief opgelegd worden. Hetzelfde geldt voor recidivisten die voor de tweede keer in drie jaar worden betrapt met een alcoholpercentage van meer dan 1,2g/l.

Rijden zonder rijbewijs

Wie in de toekomst wordt betrapt voor rijden zonder rijbewijs, kan daarvoor een gevangenisstraf oplopen, en niet enkel een boete. Het fenomeen is niet zo uitzonderlijk. In de eerste helft van 2017 werden in ons land 16.935 bestuurders betrapt op rijden zonder (geldig) rijbewijs. Voor wie meermaals niet-verzekerd rijdt, worden de minimumstraffen bij een eerste recidive binnen de drie jaar na de eerste veroordeling verhoogd naar minstens 3 maanden. De veroordeelde moet ook altijd opnieuw zijn theoretische en praktische proeven afleggen. Recidiveert hij een tweede keer binnen de drie jaar, dan moet het rijverbod minstens 6 maanden bedragen. Bij derde recidive wordt dat minstens 9 maanden rijverbod.

Tot slot verlengt de verjaringstermijn voor verkeersmisdrijven van een naar twee jaar. Voor de zwaarste misdrijven geldt een termijn van drie jaar.

--------------------------------------------------------------------------

Vanaf 1 januari 2017: snelheid op Vlaamse gewestwegen van 90 naar 70 km/u!

Nieuws - 13/08/2016, bron: http://www.demorgen.be

Vanaf 1 januari 2017 wordt 70km/u de norm buiten de bebouwde kom in Vlaanderen. “Een goede zaak voor de verkeersveiligheid in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Maar de verlaging zorgt ook voor "een aanzienlijke vermindering van het aantal borden op onze wegen, meer duidelijkheid en minder administratieve last."

--------------------------------------------------------------------------

Je rijbewijs behalen, vanaf 2017 wordt het examen een pak moeilijker!

Nieuws - 18/07/2016, bron: http://newsmonkey.be

"Hoe meer rijervaring, hoe minder risico's." Dat is het motto van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om de rijopleiding een heel stuk moeilijker te maken. Vanaf 1 juni 2017 zal het praktische rijexamen er helemaal anders gaan uitzien: er komen meer én moeilijkere proeven. Zo wil de minister jongeren beter voorbereiden op het verkeer. Omdat oefening leidt tot kunst wordt ook de wachttijd van drie jaar afgeschaft voor wie zijn theoretisch rijbewijs liet vervallen.

“Met een moeilijker examen investeren beginnende chauffeurs in hun eigen verkeersveiligheid en in die van anderen”, gelooft minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

Oefening baart kunst
Om jongeren daarop voor te bereiden zal er daarom eerst en vooral ingezet worden op meer oefenkansen. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is dat de wachttijd van drie jaar afgeschaft wordt voor beginnende chauffeurs die hun theoretisch rijbewijs hebben laten vervallen.

Momenteel is het zo dat je theoretisch rijbewijs vervalt na drie jaar. Heb je binnen die termijn je praktijkexamen niet afgelegd, dan moet je drie jaar wachten voordat je opnieuw een voorlopig rijbewijs kan aanvragen. Een "absurditeit", aldus Weyts, "het is goed dat deze voorgoed verdwijnt." Weyts vindt dat jongeren net tijd genoeg moeten hebben om te oefenen en ervaring op te doen. Als je theoretisch rijbewijs vervalt, mag je dankzij de nieuwe regeling dan ook meteen zes uur rijles volgen zodat je opnieuw een rijbewijs kan aanvragen.

Moeilijkere examens
Meer tijd om te oefenen dus, maar ook meer verwachtingen op de examens. En dat geldt eigenlijk zowel voor het theoretische als het praktische examen. Er is namelijk voor het eerst een officieel curriculum opgesteld voor het behalen van een rijbewijs B. Voor het theoretische examen wil dat concreet zeggen dat ernstige fouten zwaarder zullen doorwegen dan kleine fouten.

Eenzelfde principe wordt doorgevoerd voor het praktijkexamen, in de toekomst zal je over meer vaardigheden moeten beschikken dan vandaag om de examinatoren te overtuigen. Vandaag moet je op je praktijkexamen enkel keren in een smalle straat en parkeren achter een voertuig. Daar komen op het vernieuwde examen vier manoeuvres bij en loting zal bepalen welke twee je op je examen moet demonstreren.

Bijkomende vaardigheden
De vier bijkomende proeven zijn in een rechte lijn achteruitrijden, evenwijdig ten opzichte van de weg links parkeren tussen twee voertuigen, loodrecht ten opzichte van de weg vooruit in een vak parkeren en loodrecht ten opzichte van de weg achteruit in een vak parkeren.

Sorry voor wie nu al zweethandjes heeft, want daar houdt het nog niet mee op. Tijdens het praktijkexamen zullen beginnende chauffeurs ook moeten laten zien dat ze zonder hulp van de examinator - maar eventueel wel met behulp van een GPS - een bestemming kunnen bereiken en zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Als kers op de taart zal iedereen bovendien een gevaarherkenningstest moeten afleggen in het examencentrum om na te gaan of je gevaren goed en op tijd kan inschatten en herkennen.

Wie toch liever zijn examen aflegt in het oude systeem, heeft nog tijd om dat te doen tot 1 juni 2017, want vanaf dan is de nieuwe regeling van kracht.

--------------------------------------------------------------------------

Minister van Mobiliteit Bellot wil nultolerantie voor nieuwe bestuurders!

Nieuws - 25/05/2016, bron: http://www.standaard.be

Dronken rijden en een ongeval veroorzaken, het zou binnenkort wel eens veel zwaarder kunnen bestraft worden. Vanuit de politiek komt er reactie op de recente golf van aanrijdingen met dodelijke slachtoffers. Sp.a legt een voorstel op tafel: het rijbewijs van dronken chauffeurs die een ongeval veroorzaken moet langer ingetrokken worden. Nu is dat meestal twee weken, maar dat zou kunnen oplopen tot maanden. Wettelijk kan het nu al, maar de parketten doen het niet.

--------------------------------------------------------------------------

Veel zwaardere maatregelen op komst voor dronken rijden: rijbewijs langdurig intrekken bij aanrijding!!!

Nieuws - 03/09/2015, bron: http://newsmonkey.be

Dronken rijden en een ongeval veroorzaken, het zou binnenkort wel eens veel zwaarder kunnen bestraft worden. Vanuit de politiek komt er reactie op de recente golf van aanrijdingen met dodelijke slachtoffers. Sp.a legt een voorstel op tafel: het rijbewijs van dronken chauffeurs die een ongeval veroorzaken moet langer ingetrokken worden. Nu is dat meestal twee weken, maar dat zou kunnen oplopen tot maanden. Wettelijk kan het nu al, maar de parketten doen het niet.

Ons land blijft het slecht doen qua verkeersongevallen. Een golf van dodelijke slachtoffers, moeders van kinderen vaak, overspoelde de media de afgelopen weken.

Een beetje wraakroepend daarbij: de chauffeurs die dronken rijden en ongevallen veroorzaken zijn hoop en al 15 dagen hun rijbewijs kwijt. Nochtans kan de rechtbank nu al beslissen die periode te verlengen tot maximum twee keer drie maanden, maar dat doet ze zelden.

De politiek reageert
De sp.a wil dat nu veranderen. In Het Laatste Nieuws kondigt Karin Temmerman (sp.a) aan dat ze een wetsvoorstel klaar hebben dat veel strenger zou zijn voor dronken brokkenmakers. Hun idee is dat het rijbewijs ingetrokken blijft tot de chauffeur voor de rechter verschijnt.

De meerderheid heeft daar wel oren naar. Iedereen vindt dat de huidige regels toch veel te laks zijn. De vraag is waarom de parketten zo tam optreden: zij zouden bij zware gevallen, als iemand de dood veroorzaakt van een slachtoffer, door dronken rijden, makkelijk die zes maanden kunnen opleggen. Maar het gebeurt nu niet.

Een mogelijkheid is een systeem toepassen zoals in de voorlopige hechtenis. Daarbij moet de beklaagde elke maand naar de rechtbank komen, en dan bekijkt die of hij of zij al terug de baan op mag, of het rijbewijs ingetrokken blijft.

Vraag is of het voorstel van de sp.a de juiste aanpak is. Bij de meerderheid is te horen dat het tot 1,5 jaar kan duren voor sommige rechters uitspraak doen. Zo lang het rijbewijs intrekken is wel bijzonder zwaar en bovendien juridisch wankel. Maar laat er geen twijfel over bestaan: die strengere aanpak gaat er komen.

--------------------------------------------------------------------------

Hoe ouder, hoe moeilijker het wordt om je rijbewijs te halen!

Nieuws - 17/04/2015, bron: nieuwsblad
Slechts vier op tien kandidaat-chauffeurs slaagden vorig jaar voor hun praktisch rijexamen. Bij de min 20-jarigen lukte bijna 58 procent. ‘Stress is een van de voornaamste reden waarom oudere chauffeurs vaker falen’, klinkt het.
Uit cijfers van Goca, dat in ons land verantwoordelijk is voor de rijopleiding en technische schouwing van voertuigen, blijkt dat hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans wordt op slagen.
‘In totaal hebben in 2014 239.104 chauffeurs hun praktisch rijexamen afgelegd voor een rijbewijs B, het besturen van een gewone personenwagen. Daarvan zijn er 127.588 geslaagd’, zegt Marie De Backer van Goca.
‘Wij maken een onderverdeling in drie categorieën. Jonger dan 20 jaar, tussen 20 en 30 en ouder dan 30. In de categorie 18 tot 19 jaar slaagde in 2014 57,84 procent in het praktische examen. In cijfers waren er dat 46.027. In de leeftijdscategorie 20 tot 30 jaar waren er dat 69.779 of 53,77 procent. Bij de ‘ouderen’, iedereen boven de dertig jaar, slaagden 12.782 chauffeurs of 40,43 procent.
De cijfers liggen ongeveer in dezelfde lijn als de voorgaande jaren.
‘Stress is één van de voornaamste redenen waarom iets oudere chauffeurs vaker mislukken. Vaak kunnen ze goed rijden. Maar eens ze een examinator op de achterbank hebben, slaat de stress toe’, klinkt het.

--------------------------------------------------------------------------

Het Europees rijbewijs doet zijn intrede!

Nieuws - 06/03/2015, bron: aginsurance
Maar het papieren rijbewijs blijft geldig

​Op vraag van de Europese Unie is het rijbewijs voortaan in alle lidstaten uniform. Het nieuwe rijbewijs ziet eruit als een bankkaart, is beter beveiligd tegen diefstal en vervalsing en het blijft tien jaar geldig. Hebt u nog een papieren rijbewijs, dan kunt u dat gewoon verder gebruiken tot het vernieuwd moet worden.

​U hoeft dus voorlopig uw papieren rijbewijs niet te vervangen en kunt gewoon dezelfde voertuigen blijven besturen.
Europees rijbewijs aanvragen

Vindt u de kleinere kaartversie toch handiger en wilt u graag uw papieren rijbewijs inruilen? Ga dan naar de dienst Burgerzaken van uw gemeente en neem deze zaken mee:
    uw identiteitskaart,
    uw oude rijbewijs,
    een recente pasfoto (tenzij de foto op uw identiteitskaart nog geldig is).

U betaalt een retributie en vijf dagen na uw aanvraag kunt u uw nieuwe rijbewijs gaan afhalen. Het blijft tien jaar geldig.

U moet ook een nieuw rijbewijs aanvragen als uw oude exemplaar gestolen is of als u het kwijt bent. Neem dan zeker ook het attest van de politie mee naar het gemeentehuis.

En als u voor het eerst een rijbewijs aanvraagt nadat u geslaagd bent voor uw rijexamen, neem dan het aanvraagformulier van het examencentrum mee.
Verschil met internationaal rijbewijs

​Uw Europees rijbewijs is geldig in de Europese Unie en Ijsland, Liechtenstein en Noorwegen. Bent u van plan om in een ander land met de auto of de motor te rijden, zorg dan dat u niet voor verrassingen komt te staan en controleer of dit land het Europees rijbewijs erkent.

Is uw Europees rijbewijs er niet geldig, dan hebt u een internationaal rijbewijs nodig. Ook dat kunt u aanvragen bij de gemeente van uw woonplaats. Neem zeker uw identiteitskaart, uw rijbewijs en een recente pasfoto mee.

Opgelet: uw internationaal rijbewijs blijft slechts drie jaar geldig.

--------------------------------------------------------------------------

Stuur ook begeleider naar de rijschool!

Nieuws - 10/03/2014, bron: www.demorgen.be
De hoogst noodzakelijke hervorming van de rij-opleiding ligt bij Vlaams mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V) op het bureau. In juli krijgt Vlaanderen deze bevoegdheid als gevolg van de zesde staatshervorming. Crevits is bezig met de voorbereiding van die 'verhuis'. De meest vooraanstaande experts bundelden alvast hun eisen voor een nieuwe rij-opleiding en legden die voor aan de minister.

Begin jaren 2000 toonde Europees onderzoek al aan dat een getrapte opleiding, met eerst verplichte lessen van de rijschool en dan van een niet-professionele begeleider, de kans op ongevallen het meest doet dalen. "Vooral het eerste half jaar dat automobilisten met de auto rijden, is het gevaarlijkst", zegt Maarten Matienko van VAB. "Daar moeten we ingrijpen."

Rijbewijs in fases
De voornaamste ingreep is dan ook de invoering van een rijbewijs in fases. De kandidaat-bestuurders zouden allemaal verplicht 8 tot 24 uur naar de rijschool moeten. Een uur rijles bij een erkende rijschool kost nu 60 euro. Wie een rijbewijs wil halen, zal dus minstens 480 en maximaal 1.440 euro op tafel moeten leggen.

Na die uren met een professionele rij-instructeur mogen ze met een familielid of vriend de baan op. Die moeten voortaan zelf ook een opleiding volgen omdat ze anders foute gewoontes doorgeven. De begeleider en kandidaat-bestuurder zullen ook een bepaald aantal kilometers, tussen de 1.500 en 3.000, moeten afleggen en een logboek bijhouden.

Politieke moed
Deze hervorming ligt echter politiek gevoelig omdat ze veel geld zal kosten en veel meer verplichtingen oplegt aan de kandidaat-bestuurders en hun begeleiders. "Je hebt politieke moed nodig om dit door te voeren", merkt Matienko nog op. "En die ontbreekt al jaren."

Om de kosten te drukken, stellen experts voor geld uit het boetefonds te halen om de rij-opleidingen mee te financieren. De toenemende trajectcontroles en de hogere pakkans van buitenlanders maken dat in dat fonds steeds meer geld zit.

Situatie is verbeterd
In tegenstelling tot wat het ongeval in Zonhoven met zeven jonge doden doet vermoeden, daalt het aantal ongevallen met jonge automobilisten fors sinds 2004. Wat de letselongevallen met jonge automobilisten (18-24 jaar) betreft, was de situatie zelfs nog nooit zo gunstig.

--------------------------------------------------------------------------

Nieuwe regels voor rijbewijs B vanaf 3 februari 2014

Nieuws - 29/01/2014, bron: www.deredactie.be
Vanaf 3 februari veranderen de regels voor het behalen van een rijbewijs B. Dat meldt de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs (GOCA). Zo moet wie 2 keer zakt voor het theoretische examen, verplicht 12 uur theorieles volgen.
Wie vanaf 3 februari een rijbewijs B wil, mag zich aan verschillende nieuwigheden verwachten.
Zo moet wie 2 keer zakt voor het theoretische examen, verplicht 12 uur theorieles volgen. Voor de begeleiders en de passagiers veranderen de voorwaarden en dit zowel tijdens de stage als het praktijkexamen.
Begeleiders moeten op het voorlopig rijbewijs 36 maanden worden vermeld en veranderen van scholingsmethode kan slechts 1 keer tijdens de geldigheid van het voorlopig rijbewijs. Als dat laatste is verlopen, is 6 uur praktijkles verplicht.

--------------------------------------------------------------------------

Passagiers vervoeren met voorlopig rijbewijs B binnenkort verboden.

Nieuws - 17/12/2013, Auteur: Laure Lemmens.
Vanaf 3 februari 2014 mag iemand met een voorlopig rijbewijs B geen passagiers meer vervoeren, behalve zijn begeleider(s). Bovendien moet opnieuw nauwkeurig op het rijbewijs staan, wie begeleider is. De federale regering wil hiermee de veiligheid tijdens de rijopleiding verbeteren. Ook op andere vlakken zijn er nieuwigheden: gebrevetteerde rijinstructeurs in dienst bij een vzw mogen les geven tegen betaling, rijles volgen in een erkende rijschool wordt verplicht wanneer een voorlopig rijbewijs vervallen is en om het praktisch rijexamen te mogen afleggen moet men recent geslaagd zijn in het theoretische examen.
Wie op dit moment een voorlopig rijbewijs B bezit, mag – naast zijn begeleider(s) - één passagier vervoeren. Vanaf 3 februari 2014 is dat niet meer het geval. De federale regering voert een algemeen verbod in om erop te wijzen dat het rijden met een voorlopig rijbewijs kadert in de opleiding van de bestuurder. Alleen wie bekwaam is voor de vorming van de kandidaat mag nog mee in de wagen. Op het voorlopig rijbewijs moet daarom opnieuw uitdrukkelijk vermeld zijn wie begeleider is.
Die persoon moet bovendien aan striktere voorwaarden voldoen. Hij mag niet als begeleider vermeld zijn op een ander voorlopig rijbewijs gedurende het voorgaande jaar (behalve voor dezelfde kandidaat). Op deze regel bestaat wel een uitzondering voor kinderen, kleinkinderen, zussen, broers of pleegkinderen van de begeleiders of die van zijn/haar wettelijke partner. Deze voorwaarde komt bovenop de huidige verplichtingen (voldoen aan de voorwaarden om een rijbewijs te verkrijgen, minstens 8 jaar een rijbewijs B te bezitten en gedurende de laatste 3 jaar geen verval van het recht tot sturen te hebben bekomen). Nieuw is ook dat de begeleider steeds vooraan in het voertuig moet plaatsnemen.
Wie verandert van begeleider tijdens zijn rijopleiding, ontvangt in de toekomst een nieuw voorlopig rijbewijs. Dit document heeft dezelfde uiterste geldigheidsdatum als het oorspronkelijke voorlopige rijbewijs. Veranderen van begeleider is verplicht wanneer een begeleider niet meer aan de wettelijke voorwaarden voldoet. Het voorlopige rijbewijs blijft in dat geval geldig.
Instructeur van vzw als lesgever
De federale regering wil kandidaten die niet over de nodige middelen beschikken om een opleiding in een erkende rijschool te volgen, toch de mogelijkheid geven om beroep te kunnen doen op een professionele begeleider. Les volgen tegen betaling mag daarom binnenkort ook bij gebrevetteerde rijinstructeurs in dienst bij een vzw. Het systeem valt tussen de opleiding in een rijschool (20 uur rijles om een voorlopig rijbewijs zonder begeleider te verkrijgen) en de vrije opleiding (waarbij een familielid, vriend, enz. begeleider is).
In tegenstelling tot de begeleiders, moet een gebrevetteerde rijinstructeur niet op het voorlopig rijbewijs worden gemeld. De regering rechtvaardigt dit verschil in behandeling ‘door het feit dat een gebrevetteerd instructeur een professioneel lesgever is, die beantwoordt aan de voorwaarden voor instructeurs en die wegens zijn beroep verschillende kandidaten tijdens hetzelfde jaar begeleidt’. Kandidaten kunnen in de toekomst dus 1 of 2 begeleiders vermelden op hun rijbewijs én zich laten bijstaan door een gebrevetteerd instructeur. De instructeur mag, samen met de begeleider(s) plaatsnemen in het voertuig.
Rijles verplicht na vervallen voorlopig rijbewijs
Een voorlopig rijbewijs B met begeleider (36M) blijft 36 maanden geldig, een voorlopig rijbewijs B zonder begeleiding (18M) 18 maanden. Is die termijn verstreken, dan is de kandidaat binnenkort verplicht om zijn scholing in een rijschool verder te zetten. Om het praktisch rijexamen te mogen afleggen moet hij minstens 6 uur rijles hebben gevolgd.
Is zijn voorlopig rijbewijs minstens 3 jaar vervallen, dan moet de kandidaat van voor af aan beginnen en een nieuwe opleiding starten. Rijles in een rijschool is dan niet verplicht.
Vandaag moet een voorlopig rijbewijs 18M en 36M worden aangevraagd binnen de 3 jaar nadat men geslaagd is voor het theoretisch examen. Na die termijn moet men opnieuw het theoretisch examen afleggen om een voorlopig rijbewijs te krijgen.
Wisselen tussen systemen beperkt
Wie een voorlopig rijbewijs met begeleider bezit, kan één keer een voorlopig rijbewijs zonder begeleider krijgen, en omgekeerd. Het deel van de stageperiode dat al doorlopen is, wordt in aanmerking genomen.
Praktisch rijexamen alleen wanneer recent geslaagd in theoretisch examen
Wie het praktisch rijexamen B wil afleggen, moet minstens 3 maanden een voorlopig rijbewijs bezitten. Dit blijft zo. Maar nu is ook vereist dat kandidaten ten hoogste 3 jaar geleden slaagden in hun theoretisch examen, of ervan zijn vrijgesteld.
Deelname aan het praktisch rijexamen kan binnenkort ook op basis van een ‘Getuigschrift van onderricht’. Dit document geeft aan dat de kandidaat 6 uur rijles heeft gevolgd in een rijschool omdat zijn voorlopig rijbewijs vervallen was. In dit geval moet de kandidaat wel via een attest van de gemeente kunnen aantonen dat hij gedurende 3 maanden heeft leren rijden op basis van een voorlopig rijbewijs. De kandidaten zijn verplicht om het rijexamen af te leggen met een instructeur van een rijschool, in een voertuig van de rijschool.
De kandidaat die twee keer na elkaar faalt voor het praktisch rijexamen moet 6 uur rijles volgen in een erkende rijschool vooraleer hij het examen opnieuw mag afleggen. Mislukte examens op basis van de oude regeling (een opleiding op basis van een rijbewijs dat al meer dan 3 jaar vervallen is) tellen niet meer voor de berekening van het aantal mislukkingen.
Theoretische opleiding verplicht
Wie twee keer na elkaar faalt in het theoretisch examen B, moet een theoretische rijopleiding volgen in een erkende rijschool. Hierop geldt een uitzondering voor kandidaten met een medisch attest van een neus-, keel- en oorarts en voor kandidaten waarvan het mentale of intellectuele vermogen of de graad van alfabetisme ontoereikend is.
Nieuwe modellen
De modellen van de voorlopige rijbewijzen worden vernieuwd om rekening te houden met de aanpassingen. Op het nieuwe model M36 kunnen nu de begeleiders worden vermeld. Het model M18 wordt aangepast om aan te geven dat de kandidaat vergezeld kan worden door ten hoogste 2 begeleiders die minstens 8 jaar een rijbewijs B bezitten.
Overgangssysteem
De nieuwe regels uit het KB van 4 december 2013 gelden vanaf 3 februari 2014. De oude bepalingen blijven van toepassing op de voorlopige rijbewijzen die werden afgegeven voor deze datum. Kandidaten van wie het voorlopig rijbewijs, afgegeven voor 3 februari 2014, niet meer geldt, vallen onder het nieuwe systeem.

Bron:  Koninklijk besluit van 4 december 2013 tot wijziging van het koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B en van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs, BS 13 december 2013.

Extra informatie: Koninklijk besluit van 10 juli 2006 betreffende het rijbewijs voor voertuigen van categorie B, BS 14 juli 2006.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het theoretisch examen.

1. Op welke leeftijd mag ik mijn theoretisch examen afleggen?
categorie AM:  3 maanden voor de leeftijd van 16 jaar
categorie A:  3 maanden voor de leeftijd van 18 jaar
categorie B:  17 jaar
categorie C1:  3 maanden voor de leeftijd van 18 jaar
categorie C:    3 maanden voor de leeftijd van 18 jaar
categorie D1:  3 maanden voor de leeftijd van 18 jaar
categorie D:   3 maanden voor de leeftijd van 18 jaar
categorie G:   3 maanden voor de leeftijd van 16 jaar
 
2. Waar mag ik mijn theoretisch examen afleggen?
De keuze om het examen in één der 3 landstalen af te leggen is volledig vrij. Het is wel zo dat in Vlaanderen het examen enkel in het Nederlands en in Wallonië enkel in het Frans kan afgelegd worden. Het examencentrum van Eupen neemt ook examens in het Duits af. Het examen kan ook in een andere taal worden afgelegd met behulp van een beëdigde vertaler. In ons examencentrum kan u het examen in het Frans of in het Nederlands afleggen.

Verval van het rijbewijs: gelieve u aan te melden bij het examencentrum bepaald door het Parket.

3. Zijn er aangepaste examens voorzien voor kanditaten uit het bijzonder onderwijs?
Elk examencentrum organiseert op regelmatige tijdstippen speciale, vertraagde examens voor kandidaten die bijzonder onderwijs hebben gevolgd. Deze examens hebben plaats op afspraak. Om te weten of u in aanmerking komt of om een afspraak te maken kunt u telefonisch contact opnemen met het examencentrum van uw keuze.

4. Welke documenten heb ik nodig om het theoretisch examen af te leggen?
Hiervoor volstaat een geldig identiteitsbewijs.

- Belgische identiteitskaart (geldig, volledig, recente foto)

Worden ook aanvaard :
- Vervallen Belgische identiteitskaart met bewijs van aanvraag tot hernieuwing;
- Belgische identiteitskaart uitgegeven door een Belgisch consulaat in het buitenland;
- Bijlage 7bis, 8, 8bis, 9 en 9bis met een geldig buitenlands paspoort/identiteitskaart;
- Bijlage 33 (+ school attest)
- Bijlage 12 (bewijs van aangifte van verlies, diefstal of vernietiging van een identiteitskaart)

Verval van een rijbewijs: gelieve de uitnodiging van het examencentrum mee te brengen.

5. Hoeveel vragen worden er gesteld op het theoretisch examen en hoe vaak mag ik het theoretisch examen afleggen?
Voor alle theoretische examens zijn 50 vragen. Om te slagen dient 41 op 50 gehaald te worden. Er wordt geen extra gewicht meer toegekend aan vragen over zware overtredingen. Enkel voor een theoretisch examen van categorie AM en voor een theoretisch examen voor de categorie G blijven er 40 vragen. Ook hier wordt er geen extra gewicht meer toegekend aan zware overtredingen. Wel dient men om te slagen 33 op 40 te behalen.

Voor het Vakbekwaamheidsattest categorie C & D bestaan het theorie-examen uit 3 delen: 100 vragen (zonder afspraak), 40 vragen m.b.t. case study's (zonder afspraak) en een mondelinge proef (een afspraak is verplicht).

Er mag een onbeperkt aantal keren deelgenomen worden aan het theoretisch examen zonder dat men verplicht is om lessen in de rijschool te volgen. Tussen 2 opeenvolgende pogingen dienen echter wel 24u tussen te zijn, d.w.z. men mag op eenzelfde dag geen twee theorie-examens voor dezelfde categorie afleggen.

6. Kan ik mijn examen in een andere taal afleggen?
De kandidaat dat noch Nederlands noch Frans kent, kan zijn theoretisch examen afleggen met behulp van een beëdigde tolk toegekend door het examencentrum, mits betaling van een extra kost. Hiervoor dient u vooraf een afspraak te maken in het examencentrum.

7. Waar vind ik handboeken met de leerstof?
Deze boeken zijn te koop in de boekhandel of in de erkende autorijscholen. Het examencentrum verkoopt deze boeken NIET. Elk examencentrum stelt wel gratis speciale gedetailleerde folders ter beschikking met informatie over iedere categorie van rijbewijs.