Test je rijschool kennis VDVL Asse Mollem, praktijk theorie rijexamen Test je rijschool kennis VDVL Asse Mollem, praktijk theorie rijexamen Test je rijschool kennis VDVL Asse Mollem, praktijk theorie rijexamen Test je rijschool kennis VDVL Asse Mollem, praktijk theorie rijexamen
Wat is het moeilijkste van autorijden?
Is dat de auto bedienen? Het gedrag van andere weggebruikers? De regels kennen? Nee!

Het moeilijkste van autorijden is: informatie verwerken.
Dat merk je zodra je bij je rijles voor het eerst het echte verkeer ingaat.
Er gebeurt van alles voor je, naast je, achter je.
Je rijdt op een kruispunt af. Je wordt over de trambaan ingehaald door een taxi. Er rijden twee fietsers voor je op de weg. Er kleeft een pizzakoerier aan je achterbumper. Een tegenligger wil oversteken. Verderop is iemand straatje aan het keren en er komt een tram aan, ondertussen ben je 15 verkeersborden gepasseerd en vraagt de instructeur: "Zie je dat lege parkeervak aan de overkant? Ga daar maar eens parkeren." Paniek!

In het begin zijn alle indrukken en ervaringen nieuw. Je moet over elk stukje informatie nadenken. Je moet over elke handeling nadenken. En de dingen om je heen gebeuren te snel. Je natuurlijke neiging is minder informatie toe te laten, dat wil zeggen: minder om je heen te kijken. Maar kijken is nu juist het belangrijkste van autorijden en vandaar dat de instructeur zal zeggen: "Kijken, kijken, kijken!"

Waarom kunnen je hersenen in het begin de informatie niet snel genoeg verwerken? Dat komt doordat de kennis op een andere manier jouw hersenen ingaat dan je het in de praktijk nodig hebt. Het gaat erin als tekst. Een verhaal. Rijtjes regels. Maar in de praktijk gebeuren er allerlei dingen door elkaar en tegelijk. Je hebt niet de tijd om alle verhalen, regels en rijtjes uit het theorieboek af te lopen. Je hersenen moeten leren snel de juiste beslissing te nemen in een bepaalde situatie. Dat is wat er gebeurt bij rijles. Door veel lesuren te maken wordt de patroonherkenning in je hersenen getraind.

Maar rijles is duur. Daar kun je zelf wat aan doen: efficiënte rijles begint met het actief bestuderen van de theorie. Zodat er niet alleen verhalen, rijtjes en regels in je hoofd zitten als je de lesauto instapt, maar ook beelden, praktijksituaties en handelingen.

Dat heb je ook nodig voor het theorie-examen: er wordt niet naar rijtjes en regels gevraagd, maar een beslissing in een bepaalde verkeerssituatie. Rijschool VDVL help je hierbij en zorgt ervoor dat je slaagkansen verhogen.